בישראל נפטרים במהלך כל שנה כ-10,000 איש מנזקי העישון
לחומרים המזיקים המצויים בעשן הסיגריה ישנם השפעות רבות ומגוונות על האפשרות לחלות במחלות שונות ונוראיות.
רובן המכריע מחלות קשות וכרוניות.
מחלות ריאה חסימתיות כרוניות (COPD)
ברונכיט כרוני - מחלה בה המעשן מקבל קוצר נשימה הולך וגובר, הנגרם כתוצאה מהרס יחידות פונקציונאליות של הריאה. כ-15% מכלל המעשנים מפתחים COPD בדרגה מאוד משמעותי במהלך חייהם, שהולך ומחריף עם התבגרותם. זוהי מחלה המופיעה לרוב אצל המעשנים בעשור החמישי לחייהם אך לא רק , אשר גורמת לזיהומים חוזרים בדרכי הנשימה. החולים במחלה מגיעים למצב של אשפוזים חוזרים, בגלל החרפה במצב הנשימה, לצורך בשימוש חיצוני בחמצן ואף לכדי צורך בהשתלות ריאה. מבחינת נתוני הבראה חשוב לציין, כי משעה שחלה האדם ב-COPD, אין דרך להבריא ממנה לחלוטין. עם זאת, הפסקת העישון לחלוטין בולמת את הידרדרות החולה ומייצבת את מצבו.
מחלת הסרטן
בתחום מחלות הסרטן הנגרמות כתוצאה מעישון מוביל סרטן הריאות. זהו סרטן המופיע באופן כמעט בלעדי אצל מעשנים. מעשן אשר צורך קופסת סיגריות בזמן של למעלה מ-30 שנה, מגדיל את הסיכון לחלות בסרטן הריאה פי 25 מאדם שאינו מעשן. זהו אחד מסוגי הסרטן, שגם גילוי מוקדם שלו אינו מסייע בהכרח לריפויו הסופי. כיום הפך סרטן הריאה להיות הגורם מספר אחת בתמותה אצל מעשנים ברחבי העולם.
סוגים נוספים של סרטן השכיחים מאוד בקרב מעשנים הם סרטן המעי הגס, סרטן הפה והלוע, סרטן שלפוחית השתן, סרטן הוושט וסרטן הכליה. עם זאת, חשוב להדגיש כי כל סוג סרטן אחר מושפע משמעותית מהיותו של האדם מעשן, וכי סוגי סרטן כגון סרטן האשכים, סרטן הרחם ועוד מושפעים משמעותית מגורם העישון ושכיחים יותר אצל מעשנים.
מחלות לב
הוכח כי מחלות לב ומחלות כלי דם פריפריאליים שכיחות פי 2 יותר אצל מעשנים מאשר אצל לא מעשנים. בדומה, הסיכוי ללקות בשבץ מוחי (CVA) - שכיח כמעט פי 3 אצל מעשנים מאשר אצל לא מעשנים.
פוריות וההיריון
מחקרים שונים מורים, כי ישנו קשר ישיר בין עישון במהלך ההיריון לבין הפלות. כמו כן, לנשים המעשנות במהלך ההיריון ישנן עוברים קטנים יותר ונולדים תינוקות במשקל נמוך יותר מהממוצע. בדומה, גברים מעשנים עלולים להיות פוריים פחות ובעלי נטייה גבוהה יותר להידבק באיידס.
מפסיקים לעשן ומונעים התדרדרות!
חשוב לזכור, כי הפסקת עישון בכל רגע נתון משפרת את המצב הבריאותי של האדם, גם אם הוא מעשן "כבד" ובמשך שנים. למרות שהנזק כבר נעשה, ניתן למנוע הידרדרות נוספת מרגע שמפסיקים לעשן כמו במחלת ה- COPD. לדוגמא: במידה שהאדם הפסיק לעשן, סיכוייו לחלות במחלה קרדיווסקולארית (מחלת לב), הופכים להיות זהים תוך שנתיים מיום הפסקת העישון לאלו של אדם שאינו מעשן כלל.
אז עזבו אותכם שטויות הגיע הזמן להתעורר אל המציאות חבל שלא יהיה מאוחר !!! הפסיקו לעשן !!!
כ-500,000 איש מתים בארה"ב מידי שנה מנזקי העישון.
בישראל המספר עומד על כ-10,000 איש בשנה, מתוכם 1,500 מעשנים פאסיביים. לקראת ה-31 במאי, בו ייערך ברחבי העולם יום ללא עישון ובעקבות הנתונים המדאיגים, מוצגים נתונים מדאיגים למעשנים שביניכם.
כל סיגריה שהאדם מחליט לעשן מקצרת את חייו. בחישוב פשוט - מעשן אשר צורך קופסא אחת בכל יום בתקופה של למעלה מ-20 שנה, מקצר את חייו בממוצע בכ-10 שנים. גם עישון של 3 סיגריות ביום יוצר השפעה מזיקה למעשן ולסביבתו. הדבר נובע מכך שבעשן הסיגריה ישנם כ-4,000 חומרים שונים, מהם כ-400 חומרים שהוכחו כמזיקים וכ-200 חומרים קרציונגנים (חומרים גורמי סרטן). החומרים המזיקים הקיימים בעשן סיגריות גורמים להחלשה כללית של מערכת החיסון בגוף, ובכך חושפים את המעשנים ואת סביבתם למחלות בתדירות גבוהה יותר וברמת חריפות גבוהה יותר.
כתבה מאתר דוקטרוס הפורטל למידע רפואי ברשת
|